SEPET0 GİRİŞ YAP

ÇOCUKLAR İÇİN HEM EĞLENCELİ HEM DE EĞİTİCİ BİR AKTİVİTE: ÖRGÜ

Örgü örmenin sağ ve sol beyni aynı anda çalıştırdığını ve çocuklar için harika bir aktivite olabileceğini biliyor musunuz?

Örgü örmek bilişsel ve fiziksel becerileri geliştirerek, konsantrasyon ve hedefe odaklanma yetilerine olumlu katkıda bulunan, aynı zamanda eğlenceli ve renkli bir aktivite olması sebebi ile özellikle son dönemde çocuklar için öne çıkan bir faaliyet.

Sayma ve atlayarak sayma, toplama, çıkarma, modelleme gibi örgü örmenin temelini oluşturan pek çok aşama, çocukların motor ve matematik becerilerine, dikkatlerini toplamalarına fayda sağlarken, örgünün ritmik ve sakin akışının hiperaktif çocuklarda bıraktığı olumlu sonuçlar şu günlerde örgüyü muhteşem bir çocuk aktivitesi olarak öne çıkartıyor. 

Örgü ören bir çocuk aslında motor koordinasyonları üzerinde alıştırma yaparken, görünüşte tek bir aktivite yapıyor gibi gözükse de birçok duyuya hitap eden çoklu beceri sergilemiş oluyor; ipin dokusunu, rengini, kokusunu hissediyor, elleriyle şişlere yön veriyor, aynı zamanda da ortaya çıkaracağı modeli okumaya çalışıyor. Örgü örmeyi öğrenen çocukların anlama ve kavrama yetenekleri gözlemlendiğinde, örgüyü bir mücadeleden ziyade oyun gibi görmeleri bu aktiviteyi onlar için çekici kılarken, öğrenirken eğlenen çocuklar sosyalleşiyor ve diğer çocuklarla olan ilişkilerini geliştirebiliyorlar.

Peki tüm bu somut etkilerin yanında örgünün kişisel gelişim üzerindeki faydalarından da söz edilebilir miyiz?

Örgü ören çocuk mutlu bir çocuktur. Çocukların yaratıcılıklarına katkıda bulunarak onları destekleyebiliriz. Bir projenin başından sonuna kadar olan tüm süreçlerde onları karara dahil ederek örgü örmeyi onlar için uzun vadeli bir hobiye dönüştürmek mümkün. Sonunda ortaya çıkacak modeli seçme, renge ve yüne birlikte karar verme gibi pek çok keyifli aşama onların renkli hayal dünyaları sayesinde muhteşem sonuçlar verebilir. Sadece ufak yönlendirmeler ile ortaya çıkardıkları sonuçlar karşısında oldukça şaşırabilir ve etkilenebilirsiniz.

Uzun gibi görünse de tüm bu süreci kararlılıkla yönetebilen bir çocuk sabır, sebat ve bağlılık gibi pek çok olguyu hayatına da adapte edebilir ve karakterine yansıtabilir. Kendileri ya da sevdikleri için ortaya çıkardıkları bir kıyafet ile hedef belirlemenin ne olduğunu, bu hedefi başarmanın tatminini, kendilerine daha çok güvenmeye başladıklarını deneyimleyebilirler.

Yüksek seviyede konsantrasyon gerektiren ve çoklu aktivite olarak düşünülmesi gereken örgü, çocukların stres ve endişe seviyesi üzerinde de oldukça olumlu etkiler bırakarak onları sakinleştirebiliyor.

Peki örgünün psikomotor gelişim üzerindeki etkileri nelerdir?

Psikomotor gelişimi zihin kontrolü altındaki kasların gelişimi olarak tanımlayabiliriz. Örgü örme ve psikomotor terimlerini ilişkilendirirken aslında ince motor becerilerine atıfta bulunmuş oluyoruz. Bu becerileri günlük hayatımızdaki rutin yemek yeme, giyinme, yürüme gibi temel aktiviteler ile örneklendirebiliriz.

Örgü örebilme yüksek seviyede el-göz koordinasyonu ve tam odaklanma gerektiren bir aktivitedir. Çocukluktan itibaren kazanılacak ve geliştirilebilecek bu yetiler, gördüğümüzü yapabilme koordinasyonuna büyük oranda katkı sağlamaktadır. Tüm bilgiyi absorbe eden ve uygulamaya koyan beyin işte bu noktada üstün bir performans göstererek muhteşem bir pratik yapabilir.

Özetle çocuklarımıza örgü örmeyi öğreterek onların psikomotor ve matematik zihinlerini geliştirmelerine katkı sağlayabilir, sosyal zekalarını güçlendirerek stres seviyelerini azaltmalarına yardımcı olabiliriz. Üstelik ebeveyni ile yaratıcı aktivitelerde bulunmak her iki taraf için keyifli, öğretici ve geliştirici bir süreç olacaktır.

Örengutan Çocuk Kulübü ile talepleriniz doğrultusunda eğitim planlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 


Adres : Teşvikiye Mah. Hüsrev Gerede Caddesi No:66/1 Şişli/İstanbul e-mail : info@orgutopya.com Telefon: +90 212 973 13 33

All rights reserved ©

Gizlilik ve Çerez Politikası Site Kullanım Koşulları Mesafeli Satış Sözleşmesi Ön Bilgilendirme Formu