SEPET0 GİRİŞ YAP

ÖRGÜNÜN KISA TARİHÇESİ

En eski örme eşyaların MS 11. ve 14. Yüzyıllar arasında Mısır'da bulunduğu belirtilmektedir. Avrupa'nın birçok kentinden gelen arkeolojik bulgular, örgünün 14. yüzyılda Avrupa'ya yayıldığını göstermektedir. Avrupa'da bilinen en eski örme eşyalar İspanyol Hıristiyan kraliyet aileleri tarafından istihdam edilen Müslüman çalışanlar tarafından yapılmıştır. Bu kişilerin yaptığı yastık örtüleri, eldivenler gibi birçok farklı eşya Avrupa'daki en eski örme ürünler olarak bilinmektedir.

16. yüzyılda, örgü İngiltere'ye yayıldı. İskoç Adaları'nda, 17. ve 18. yüzyıllarda, örgü örmek birçok kişinin meşguliyeti haline geldi. Bir iş türü olarak bir çok aile örgü ile ilgilenmiş ve örgüyü aile gelirlerinin önemli bir kaynağı haline getirdiler. İngiltere ve İrlanda’da örgü başlangıçta sadece erkeklerin yaptığı bir işti. Kadınlar yün eğirir ama örme işini erkekler yapardı. Örücülerin meslek loncaları vardı ve bu loncalara girmek isteyen gençler, bir örgü ustasının yanında çıraklık eğitimi alır, değişik teknikler ve örgü yöntemleri öğrenmek üzere gezilere çıkar ve bu teknikleri öğrendiklerini ispatlamak üzere bir sınavdan geçerlerdi.

Anadolu’nun bir çok yerinde başta çorap olmak üzere şiş örücülüğünün çok eskilere dayandığı bilinmektedir.  

Zaman içinde giysi ve ev eşyaları ortaya çıkarmak için kullanılan el örgüsü, yerini büyük ölçüde makine örgüsüne bıraksa da bir hobi ve el sanatı olarak el örücülüğü günümüze kadar dünyanın her yerinde devam etmiştir. Kullanılan teknikler, ipler ve motifler, ilgili coğrafyanın ihtiyaçlarına veya kültürüne göre değişim göstermiştir.

Yıllar içinde el örgüsü zaman zaman popülaritesini kaybetmiş olsa da son yıllarda teknoloji ve internetin gelişimi ile birlikte hem ip çeşitliliği artmış hem de örgü tasarımcıları modellerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmeye başlamıştır. Bunun sonucunda bir çok örgü meraklısının istediği modellere ulaşabildiği, tasarımcıların modellerini deneme ve satma imkanı bulduğu, küçük ip üreticilerinin el yapımı veya el boyaması iplerini rahatça satışa sunabileceği platformlar oluşmuştur.

Örgütopya olarak dünyadaki ve Türkiye’deki örgü tarihini ve akımlarını takip etmek ve bunları sizlerle paylaşmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmaları gerek atölyelerimiz gerek web sayfamız üzerinden sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


Adres : Teşvikiye Mah. Hüsrev Gerede Caddesi No:66/1 Şişli/İstanbul e-mail : info@orgutopya.com Telefon: +90 212 973 13 33

All rights reserved ©

Gizlilik ve Çerez Politikası Site Kullanım Koşulları Mesafeli Satış Sözleşmesi Ön Bilgilendirme Formu