SEPET0 GİRİŞ YAP

ŞİŞLER HAKKINDA BİLGİ

ŞİŞLER (Needles)

İyi bir örgünün en temel bileşenlerinden bir tanesi kullanılan şişlerdir. Şişler farklı malzemelerden  farklı      şekillerden oluşmaktadır. Kullanılan malzemenin seçimi kişilerin özel tercihine bağlı olmakla birlikte, bazı şişlerin belirli      ipler veya örgü modelleri için daha uygun olduğu söylenebilir.

 

Numaralandırma: Şişler kalınlıklarına göre numaralandırılmaktadır. Örgü şişlerinin numaralandırılmasında kullanılan başlıca 3 sistem bulunmaktadır:

1. Avrupa (metrik, mm) sistemi

2. Amerikan sistemi

3. Eski Ingiliz sistemi.

Bu sistemlerin numaralarının karşılaştırılması aşağıdaki tabloda verilmiştir (Kaynak: The Knitting Book)[1]  . Eski İngiliz tarzı numaralandırmaya daha çok antika şişlerde rastlanmakta, örgü modellerinde ölçü belirlerken sıklıkla Amerikan ve Avrupa numaralandırma sistemine göre örülmüş numune parçaları örnek verilmektedir.

Bir çok örgü şişi, markası ne olursa olsun üzerinde numarası yazılı olarak  satılmaktadır. Bazı şişlerin ise numarası satın aldığınız paketin üzerinde yazmaktadır. Bu nedenle paketi açtığınızda, ya da şişinizi bir kaç defa kullanıldığınızda bu numaralar yok olmaktadir. 

Bu nedenle şişlerin numaralarını belirlemek için ölçü cetvelleri kullanılmaktadır. Bu cetvellerin üzerindeki deliklerden şişinizi geçirdiğinizde içinden rahatça geçebildiği en büyük numara o şişin numarasını belirtmektedir. Piyasada çok farklı malzeme ve şekillerde bulunan ölçerlerin üzerinde örgüye başlamadan önce yapılacak deneme/numune parçasını ölçmek için kullanılacak 10 cm ve 5 cm lik cetveli bulmak da mümkündür.

Değişik malzemelerden yapılmış şiş ve örgü nunumesi ölçerler

Tablo 2. Farklı şiş numaralarının karşılaştırması

Malzeme: Çok farklı malzemeden yapılmış olanları bulunmakla birlikte, en yaygın şiş malzemeleri metal, ahşap, plastik ve karbondur. Şiş yapımında fildişi ve cam gibi malzemeler kullanılsa da kullanımı o kadar yaygın değildir.

Metal şişler: Moher, yün gibi tüylü iplerle örerken örgünüzün rahatça kayması için m     etal şişler idealdir. Eğer elinizin diğerlerine göre daha sıkı olduğunu düşünüyorsanız, metal şişlerde ilmekler sıkışmadan kayacağı için metal şişleri kullanabilirsiniz. Elinizin ve örgünüzün gerginliğini kolayca kontrol edebilirsiniz.

Ahşap şişler: Coğunlukla huş, meşe, bambu veya gül ağacından yapılan bu şişler, ipek veya merserize gibi kaygan iplerle örerken ilmekleri daha kolay kontrol etmenizi sağlarlar. Bambu şişler esnek yapısı nedeniyle özellikle ellerinde artrit rahatsızlığı olanlar için tavsiye edilmektedir. Şişler bir zaman sonra esnek bir biçimde bükülerek elinizin yapısını almakta ve örerken daha az zorlanma yaratmaktadır.

Karbon şişler: Bu şişlerin uç kısımlarında metal kullanılmaktadır. Karbon şişlerin en büyük özelliği ahşap şişler gibi esneklik göstermesine rağmen çok daha dayanıklı olmasıdır. Metal ucunun hafiçe sivrilmiş şekli ilmeklerin içine rahatça batmakta ve şişin ucu ile gövdesi arasında rahat bir geçiş sağlamaktadır.

Plastik şişler: Yeni başlayanlar veya çocuklar için uygundur. Metal şişlere göre daha az kaygan olduğu için örgünüzün gerginliğini daha kolay kontrol edebilirsiniz. Ekonomiktir, bir çok rengi bulunur.

 

 
 
 

Adres : Teşvikiye Mah. Hüsrev Gerede Caddesi No:66/1 Şişli/İstanbul e-mail : info@orgutopya.com Telefon: +90 212 973 13 33

All rights reserved ©

Gizlilik ve Çerez Politikası Site Kullanım Koşulları Mesafeli Satış Sözleşmesi Ön Bilgilendirme Formu